• Jeg har fået overskud og et andet fokus

For Lise, der er enlig mor til en kostskoleelev, bestod tiden inden Esrum af utallige kampe. Kampe med et skolesystem, som hun ikke synes, gjorde nok for hendes søn. Kampe med sønnen, når han ikke ville i skole eller flippede ud, og hendes egen lunte var alt for kort. Og kampe for at passe et fuldtidsarbejde, når der intet overskud var til noget som helst.

- Min søn og jeg var trætte. Vi spiste nærmest hinanden, og det var ulideligt for alle parter. Men efter at vi er begyndt på familiebehandlingen her, er jeg blevet meget gladere og har fået mere overskud til at tage de kampe, jeg skal tage. Samtidig slipper min søn for at bekymre sig og får lov til bare at være sig selv, siger Lise.

Lise og hendes søn havde gået kortvarigt i familiebehandling før på en af de skoler, sønnen havde gået på. Men dengang lykkedes det ikke at skabe en rød tråd mellem det, der foregik i skolen, og det, der foregik i hjemmet. Lise siger selv, at den manglende sammenhæng ’sled dem op’. Det er først nu, hvor sønnen har boet et halvt års tid på Esrum, og den lille familie samtidig har gået i behandling, at der er kommet ro i hverdagen og samværet og en rød tråd i familiens måde at være familie på.

Endnu er familiebehandlingen i en startfase. Lise har samtaler med familiebehandleren en gang månedligt, og sønnen har ugentlige samtaler. Men Lise kan allerede nu se nogle positive ting ved behandlingen. Ikke mindst, at sønnen har fået mulighed for at komme af med de ting, der trykker, så han ikke vender det indad. Men Lise har også selv fået en masse allerede.

For eksempel har hun fået et redskab til at kunne håndtere situationer hjemme, hvis sønnen bliver rigtigt gal og grim i munden. Hun har lært, at hun ikke skal tage det personligt.

- Nogle gange kan man som mor godt tænke, at ’det skal han f… ikke sige til mig’. Men med min søn hjælper det ikke at skælde ud. I stedet skal jeg give ham ti minutter alene, så både han og jeg får trukket vejret. Det virker helt vildt. Bagefter har vi kunnet give hinanden et kram, siger Lise.

Familiebehandleren taler med Lise om, hvordan de sammen bedst kan skabe sammenhæng i sønnens liv. For eksempel i forhold til hans kostplaner og i forhold til at få inddraget hans far noget mere i sønnens hverdag.

- Begge ting tager en byrde fra mine skuldre. Og de giver ro for et barn, der ellers er vant til uro. Samtidig er det dejligt at få mulighed for at kigge på sig selv sammen med nogle mennesker udefra. De fortæller mig ting, jeg måske ikke kan se selv. Det skaber en rigtigt god udvikling for mig, så jeg bedre kan hjælpe min søn, siger Lise.

Lise kan allerede se resultater af behandlingen. Hun kan mærke på sin søn, at det har givet ham mere ro, at det er de voksne omkring ham, der nu strukturerer hans hverdag. Han har også sagt til sin mor, at hun er blevet meget gladere.

- At have familiebehandlingen i ryggen betyder, at vi udvikler os. Når man gennem så mange år har opbygget et dårligt mønster, kan man ikke bryde det uden hjælp. Behandlingen giver rigtigt god mening, siger hun.

• Lise hedder noget andet i virkeligheden.