• Jakob: Jeg er sygt glad for, at jeg kom herop

Inden Jakob flyttede til Esrum havde han et meget omtumlet liv med mange svære oplevelser. På kostskolen har han fået en god døgnrytme igen, får ordentlig mad, dyrker ekstremsport med en super fed pædagog og er glad for alle de traditioner, der hører med til at bo på kostskolen.

• Slips og fint tøj?

Jakob flyttede til Esrum, da han var 13 år. Da han var 8-9 år og hans mor døde af kræft, begyndte nogle svære år. Jakob boede skiftevis i forskellige plejefamilier, hos bedsteforældrene, hos fasteren og hos faren, der havde mange problemer, men som han helst ville bo hos. Nogle af perioderne beskriver Jakob selv som ”lorteperioder”, hvor han havde svært ved at sove, var ked af det, var blevet ret stor og havde meget fravær i skolen.

- Til sidst sagde kommunen, at det ikke gik længere. De spurgte ”Hvad med kostskole”? Men jeg anede ikke, hvad det var. Tænkte Herlufsholm og noget med slips og fint tøj, siger Jakob.

Jakob kom på rundvisning på kostskolen. Og fik lov til at tænke over det. Men han havde ikke rigtigt noget valg, følte han. Han ville ikke i plejefamilie igen. Så han sagde ja.

• Begyndte at træne

I starten var det med Jakobs ord det rene helvede. Han savnede sin far og følte sig ikke særligt populær. Men der gik faktisk ikke mange dage, før han vænnede sig til kostskolen. Kom i seng til tiden. Lærte at spise ordentlig mad. Begyndte at træne.

• I starten delte han værelse med en anden fyr. Og vågnede efter den første nat op til, at hans roommate spurgte: Hvordan har din første nat været? Det var rigtigt dejligt for Jakob. Værelseskammeraten hjalp ham med at fortælle om kostskolen og alle aktiviteterne. Efter et stykke tid havde han brug for at få mere fred og være mere alene, og efter seks måneder fik han et værelse for sig selv.

• Fester og musik

Jakob er glad for mange ting ved kostskolen. Glæder sig hver uge til, at en bestemt weekendpædagog kommer på arbejde. Pædagogen har fået Jakob med på ekstremsport og er også god til it og computere, som er Jakobs store lidenskab. Jakob taler sig også varm om Esrums jule-, fødselsdags- og sommertraditioner.

- Kosteleverne har en tradition med julegaver. Man trækker en seddel med et navn. Så får man 200 kr. at købe en gave til vedkommende for. Og så skal alle gætte, hvem der har købt gaver til dem. Der er også en rigtig juleafslutning for alle kost- og skoleelever med forældre og familie med megagod mad, som Søs har lavet, fortæller han.

Sommerfesten – eller sommerfesterne – er også fede, synes Jakob. Både den for kosteleverne, hvor man laver en aktivitet sammen og bagefter går ud og spiser. Og festen for alle, hvor de 9. og 10.klasseselever, der forlader skolen, hver får en tale, og hvor der er musik bagefter.

• Aktiviteter ude i byen

Jakob går i 8. klasse. Laver sine ting, og gør hvad der bliver sagt. Sådan har det faktisk altid været, siger han. Han er optaget af, at der kommer til at stå på hjemmesiden, at man ikke bare går rundt alene, når man starter heroppe. At alle nye får en anden elev, der hjælper.

- Og så skal der stå, at kostskolen ikke er sådan indelukket. At man går til aktiviteter ude i byen, f.eks skydning i Esrum Skydeklub og fitness i Græsted-Gilleleje, siger han.